Deze website gebruikt cookies om het gebruik van de website te analyseren en het gebruiksgemak te verbeteren. Lees meer over cookies.

GHB

Het kan gebeuren dat iemand tijdens het uitgaan drugs in je drankje doet zonder dat je het merkt. Een voorbeeld hiervan is GHB.

Wat is GHB?

GHB is een drug waarvan je suf wordt. Het maakt je ontspannen, relaxt en soms ook seksueel opgewonden. Daardoor kun je seks met iemand hebben met wie je anders nooit naar bed zou gaan.

Wat zijn de risico's van GHB?

  • Je kunt je misselijk en duizelig gaan voelen.
  • Als je teveel binnenkrijgt, kun je bewusteloos raken. Dan ben je dus kwetsbaar als iemand misbruik van je wil maken.
  • Als je bewusteloos bent of slaapt, kun je gaan overgeven. Dat is gevaarlijk, want dan kun je stikken in je eigen kots.

GHB is dus gevaarlijk. Vooral in combinatie met alcohol of met slaap- en kalmeringsmiddelen. Kijk voor meer informatie over de risico's op Drugsinfoteam.nl.

Kun je GHB proeven?

GHB smaakt zout. Vaak merk je dus wel dat je drankje anders of raar smaakt. Maar het kan ook gebeuren dat je niet proeft dat je drankje zout smaakt. Bijvoorbeeld omdat je een zoet drankje drinkt. Of omdat je al flink wat alcohol gedronken hebt. Kijk voor meer informatie op de website Drugsinfoteam.nl.

Let goed op je glas

Let daarom altijd goed op je glas. Laat het bijvoorbeeld niet op de bar staan terwijl je wegloopt. Je kunt ook je hand op je glas houden als je niet drinkt. En neem ook niet zomaar een drankje aan van mensen die je niet kent of niet vertrouwt.

Vertrouw je het niet? Laat je drankje staan

Dus: vertrouw je je drankje niet helemaal? Of gedraagt iemand zich verdacht? Drink het dan niet op en bestel een nieuwe. Dat kost je extra geld, maar dat is beter dan risico lopen. En houd je glas natuurlijk goed in de gaten.

Voel je je toch misselijk, suf of duizelig worden? Ga dan direct naar iemand die jou kan helpen en beschermen. Doe aangifte als dit je is overkomen, zodat duidelijk wordt op welke plekken in je omgeving dit gebeurt. Schaam je niet, je bent niet de eerste die dit is overkomen.

Wat doe je als je iemand iets in een drankje ziet doen?

Als je iemand iets in een drankje van een ander ziet doen, waarschuw dan het personeel van de club of kroeg. Zij kunnen de dader aanspreken en eventueel aangifte doen.

×
Waar ben je?